Балеаж

Балеаж ( balayage ) и срещано още като “балеяж” е техника за оцветяване на косата, която е предназначена за създаване на много естествено изглеждащи акценти, чието израстване е без забележим и очевиден корен. Много звезди и модели използват балеаж на косата си, и в отговор на големия интерес, много салони започнаха да предлагат тази услуга.

Самата техника се е появила в Париж през 1970 г. Думата “balayage” идва от френски и означава буквално преведена – “измитане, метене” – асоциира се с начина, по който се нанася цвета. Добива изключителна популярност в края на 1990-те години в Съединените щати, където можете да я видите изписано също като “balliage”.

Изпълнението на балеаж, се характеризира с бързото движение на ръката, която се движи от основата към върха на косата, като нанесеният материал в корена е фин, а към върха по-плътен. Резултатът са кичури, които изглеждат като естествено изсветляли от слънцето. При растежа на косата през първите няколко месеца, основата на създадените акценти ще се прелее към цвета на появилия се корен без да очертава разка граница с него.

За разлика от кичурите постигнати с фолио, които изглеждат много еднородно и малко неестествено, косата, която е била подложена на балеаж изглежда като изсветляла по естествен начин в резулатат от подлагане на слънчевите лъчи. Кичурите могат да бъдат нежни и едва забележими или открити и силно изразени, в зависимост от желанията на клиента. Техниката е приложима не е само на светли, а и на по тъмни коси. Характерно за нея е, че може да се реализира на всякаква дължина на косата. Изпълнението й изисква добро око и много стабилна ръка.

Съществува концепция, която съчетава балеаж с конвенционалните кичури с фолиране и с нея се постига по-изразен краен резултат, характеризиращ се с богата наситеност на цветовете.

Със сигурност ще се уверите, че си заслужава добрата слава.

Вижте и снимки на звезди и модели използвали балеаж за косата си.